Açılış disketi oluşturma - Disketten başlatma
Bir disket alıp formatlayın.
Konsole de uname -r komutunu yazıp entere basın. Size o anda kullandığınız kernel numarasını verecek. Bunu bir köşeye(hatta disket üzerine) yazın. zira lazım olacak.
disket takılıyken tekrar konsole den.
~ $ su
parola
# cd /lib/grub/i386-pc
# dd if=stage1 of=/dev/fd0 bs=512 count=1
1+0 records in
1+0 records out
512 bytes (512 B) copied, 1,24051 s, 0,4 kB/s
# dd if=stage2 of=/dev/fd0 bs=512 seek=1
204+1 records in
204+1 records out
104744 bytes (105 kB) copied, 5,88169 s, 17,8 kB/s
işlemlerini yapınız. Eğere hiçbir hata yaşamamışsanız artık açılış disketiniz hazır. Tamam da ben bu disketten nasıl başlatıcam derseniz.
Aşağıdaki komutlar Sabit Diskinizin üç bölüme ayrılmış olup, Pardus`un üçüncü bölümde olduğunu varsayar. Eğer açılışta Pardus`un Sabit Diskin hangi bölümünde olduğunu hatırlamıyorsanız, root( TAB veya root (hd0, TAB komutlarının biriyle nerede olduğunu bulabilirsiniz. TAB komut tamamlama kolaylığını dosya isimlerini bulmakta da kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki kernel numarasına kendi numaranızı giriniz. Hani uname -r komuyla öğrenmiştik ya..
grub> root (hd0,1)
grub> kernel (hd0,2)/boot/kernel-2.6.18.8-83 root=/dev/hda2
grub> initrd (hd0,1)/boot/initrd-2.6.18.8-83 //bazen yazmasanızda oluyor ama siz yine de yazın
grub> boot
Böylece Pardus`a giriş yapabilmeniz lazım. Fakat her seferinde de aynı işlemi yapmak istemezsiniz tahminimce. Dolayısıyla Pardus`a başarıyla giriş yaptıktan sonra Grub`ı Sabit Diskinizin Boot Sektörüne kurmanız lazım. Bunun için GRUB yüklemek sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Grub Açılış CDsi
Alternatif olarak Açılış CDsi de yazabilirsiniz. Bu da gayet kısa bir işlem ve yine komut satırından yapmak mümkün. önce Pardus Menüsü > Programlar > Sistem > Terminal Programı`nı başlatıyoruz. Sonra da aşağıdaki komutları sırasıyla yazıyoruz.
# mkdir isomkisofs komutuyla başlayan satır ekranınızda iki satır olarak görünüyorsa, bu iki satırı bir satıra yazın.
# mkdir -p iso/boot/grub
# cp /lib/grub/i386-pc/stage2_eltorito iso/boot/grub
# mkisofs -R -b boot/grub/stage2_eltorito -no-emul-boot -boot-load-size 4 -boot-info-table -o grub.iso iso
Bu komutlardan sonra /home/kullanıcı dizininde grub.iso diye bir imaj dosyası oluşur. [/home/kullanıcı örneğini kendi kullanıcı isminizle değiştirin]
Eğer açılış sırasındaki Grub menünüzü de görmek istiyorsanız, /boot/grub/menu.lst dosyasını sevdiğiniz bir editörde yada düzenleyicide açıp içindekiler kopyala/yapıştır metoduyla yeni bir dosyaya yazın. Sonra bu dosyayı /home/kullanıcı/iso/boot/grub dizini altına menu.lst ismiyle kaydedin ve yukarıdaki mkisofs diye başlayan komutu tekrar edin.
Şimdi yarattığınız grub.iso dosyasını CDye ISO imajı olarak yazın.
Eğer menu.lst dosyasını eklememişseniz açılış sırasında komut satırına düşme ihtimaliniz yüksektir, fakat korkmayın işlem basittir. Yazmanız gereken komutlar floppy diskte olduğu gibi aynıdır ve aşağıdaki dört satır gibidir. Açılışta Pardus`un Sabit Diskin hangi bölümünde olduğunu hatırlamıyorsanız, root( TAB veya root (hd0, TAB komutlarının biriyle nerede olduğunu bulabilirsiniz. TAB tuşuyla komut tamamlama kolaylığını dosya isimlerini bulmakta da kullanabilirsiniz. örneğin kernel (hd0,2)/boot TAB tuşuna bastığınız zaman, bu dizindeki dosyaların listesini görürsünüz.
grub> root (hd0,1)
grub> kernel (hd0,1)/boot/kernel-2.6.18.8-83 root=/dev/hda2
grub> initrd (hd0,1)/boot/initrd-2.6.18.8-83
grub> boot