KISS Prensibi
KISS, problemlerin her zaman en basit ve sade haliyle çözülmesi gerektiğini savunan bir prensiptir. Sistemlerin basit tutulması halinde, karmaşık oldukları halden daha iyi çalışacağını belirtir. KISS kısaltmasının farklı açılımları mevcuttur:
- Keep it simple, stupid,
- Keep it simple and short,
- Keep it simple sir,
- Keep it simple and smart, vs.
Bu açılımlar çoğaltılabilir. KISS in açılımına dikkat edersek ortak olan şey hep aynı. Simplicity, yani basitlik. Prensibin vurguladığı ve anlatmak istediği şeyde bu zaten: Yaptığın şeyi en basit haliyle yap. Gereksiz karmaşıklıklardan uzak dur. Örneğin bir kullanıcı kayıt ekranımız var. En basit haliyle düşünürsek kullanıcı bilgilerini almak için bir kaç text kutumuz ve kaydet butonumuz var. Yapmamız gereken en basit haliyle, kaydet butonuna tıklayıp kullanıcının başarılı şekilde kayıt edilmesini sağlamak. Kullanıcıya kayıt olduğuna dair bir bilgi maili göndermek veya kayıt başarılıysa başka bir sayfaya yönlendirme kısımlarını düşünme. Yapman gereken şeyi, yani kayıt yapma işlemini doğru, sorunsuz ve daha sonradan değişmesi durumuna karşı esnek bir şekilde yap.
KISS prensibini uygulamanın yolu problemi en basit hale indirgemeye dayanır. Elimizde karmaşık bir problem varsa, bu problemi önce ufak parçalara bölmemiz gerekir. Çözüme bu ufak parçalardan başlamalıyız. Bu ufak parçaları en basit haliyle en az kodla çözmeye çalışmalıyız. Bir çok algoritmaya baktığımızda çoğunun birkaç satırda problemi çözdüğünü görmekteyiz. Bu sayede herkesçe anlaşılabilen bir yapıdadırlar.
KISS, daha çok soyut bir kavram olarak karşımıza çıkmakta. Ama temel amaç belli. BASİT VE SADELİK. Bu prensip sadece yazılım geliştirme değil günlük yaşantımızda bile uygulayabileceğimiz bir prensiptir.
Kaynak: http://saordekci.wordpress.com/2012/12/27/yazilim-gelistirmede-kiss-prensibi/